KUIH SIPUT RANGUP
Oleh : Blog Mama Mia
Bahan-bahan :
- 100gm Mentega (Butter)
- 2 Cawan Tepung Gandum
*Bahan-bahan kisar :
- 10 Tangkai Cili Kering - dibuang biji
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 Biji Telur
- 1 Sudu Teh Jintan Manis
- Satu paket Udang Kering ( dalam 20 ekor )
- 2 biji bawang merah kecil
- 1 cawan air
- Garam dan perisa secukupnya
1. Gaulkan Mentega dan tepung hingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi.
3. Tambah garam dan serbuk perasa.
4. Uli bahan-bahan hingga sebati (kalau adunan agak lembik tambah tepung sehingga adunan elok-tidak melekat ditangan.
5. Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput.
6. Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan. ( api perlahan...nanti dalamnya tak masak jika api kuat)
SELAMAT MENCUBA (",)
No comments:
Post a Comment