KUIH SERI MUKA
Resipi Asal : Mutiara Kitchen
LAPISAN BAWAH:
Bahan A (bahagian bawah)
500gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 tsp gula
2 tsp garam halus-anggaran 7 gram
2 helai daun pandan di simpul
Cara-caranya:-
1. Rendam pulut sekejap. Basuh dan toskan
2. Masukkan semua bahan diatas, gaul rata. Kukus selama 1/2 jam
3. Apabila pulut masak, tekan pulut sehingga betul2 padat.
Bahagian B ( Lapisan Atas)
250gm gula pasir
100 gram tepung gandum
400ml santan pekat
400ml air pandan ( anggaran 4-5 helai)
4 biji telur dipukul sedikit
Garam secukupnya ( anggaran 7 gram)
Sedikit pewarna hijau epal
Cara-caranya:-
6. Campurkan semua bahan B dan kacau rata. Tapiskan
7. Masak sekejap sahaja, sehingga naik wap.
8. Kukus pulut yang telah di padatkan tadi sekejap, anggaran 5 minit.
9. Masukkan adunan B dan kukus sehingga masak anggaran 30 minit
Guna loyang 10″ x 10″ x 2″ sapu minyak dan alaskan dengan plastik
No comments:
Post a Comment